A CHOIR OF GHOSTS – AN OUNCE OF GOLD

Het gebeurt tegenwoordig wel vaker dat er eerst een paar singles worden uitgebracht vooraleer tot de release van een volwaardige debuutplaat wordt overgegaan. Dat is nu ook van toepassing op het werk van de Zweedse indie pop- en folkformatie ‘A Choir Of Ghosts’, een groepsnaam die eigenlijk als pseudoniem wordt gebruikt voor het soloproject van folkzanger en songschrijver James Auger.

Als eerste single uit het nieuwe album “An Ounce Of Gold” werd de akoestische song “Southwest Of The Moon” de wereld ingestuurd als appetizer. Daarna volgde het nummer “An Ounce Of Gold”, de over een op de klippen lopende relatie handelende titeltrack van deze plaat die officieel pas op 3 april 2020 op de markt zal komen. Beide songs kunt u beluisteren op de bijgaande video’s. Intussen is er met het liedje “Sinner In Rapture” zelfs al een derde song uit de cd geselecteerd om als single te verschijnen.

Zelf is James Auger een fan van de muziek van artiesten als ‘Tallest Man On Earth’, ‘Bright Eyes’, ‘First Aid Kit’ en Damien Jurado, niet toevallig ook mensen die ons weten te boeien met hun werk in de folksector. Hij schreef de elf liedjes voor “An Ounce Of Gold” gedurende een periode van drie jaar en de inspiratie voor de meeste songs ontstond in de dichte bossen van Zweden. Het resultaat van die arbeid is een reeks sobere, akoestische en melancholische folkliedjes die samen tot een zeer mooie plaat hebben geleid.

De producer van dit album is de Canadees Terry Benn die intensief met James Auger heeft samengewerkt om hier iets heel unieks van te maken. En dat ze daar meer dan behoorlijk in geslaagd zijn blijkt uit de drie songs die reeds als single op de markt zijn gekomen, maar er staan nog heel wat andere schitterende liedjes op “An Ounce Of Gold”. We denken daarbij dan voornamelijk aan de songs “Outside The Window”, “Driving Home”, het mooi georkestreerde en melodieuze “Better Off Alone”, het beklijvende “I’m Only Human” en de sterk op werk van Conor Oberst (‘Bright Eyes’) lijkende slotsong “The Taste Of Smoke”. Al bij al is dit toch wel een zeer knappe debuutplaat van ‘A Choir Of Ghosts’ oftwel James Auger.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Greywood Records

video